Bærekraftinformasjon på våre produkter

For at vi skal kunne designe og produsere mer bærekraftig mote er det helt avgjørende å bytte ut konvensjonelle produksjonsmetoder med mer bærekraftige. Vi følger derfor kontinuerlig utviklingen av nye fibre og produksjonsteknikker som sparer på jordens ressurser. Som en veiledning til våre kunder samler vi disse løsningene i bærekraftinformasjonen på våre produkter.

To av våre viktigste fokusområder er å redusere klærnes negative påvirkning når de produseres, og å designe produkter for en mer bærekraftig garderobe.

Det er en utfordring å finne mer bærekraftige materialer som jo er vesentlig bedre for miljøet enn de konvensjonelle alternativene. En like stor utfordring er det at de mer bærekraftige materialene også må oppfylle våre krav til design, kvalitet og komfort.

Mer bærekraftige produksjonsteknikker er en annen viktig del av prosessen. Med mer klimasmarte metoder for eksempel for vask og innfarging kan vi spare store mengder ressurser.

Her kan du lese mer om hvordan vi jobber for å finne nye mer bærekraftige metoder for å produsere fremtidens mote.

 

Bærekraftinformasjon

 

I dag er 80 prosent av vårt sortiment laget av sertifiserte og/eller sporbare materialer.

Alle våre produkter er produsert med hensyn både til mennesker og miljø – men for plaggene som er sertifiserte og/eller sporbare har vi benyttet løsninger som er mer bærekraftige enn konvensjonelle metoder. Det er viktig for oss å informere våre kunder om løsningene vi benytter.

Sertifiseringene handler både om sertifiserte materialer og om produksjonsprosesser som bruker f.eks. mindre vann, energi og kjemikalier enn konvensjonelle metoder, og vi har satt høye mål for oss selv. Innen 2025 skal vårt sortiment være produsert i 100% mer bærekraftige materialer og innen 2030 skal vi kun benytte oss av mer bærekraftige produksjonsprosesser. Vi stiller strenge krav til de av våre produkter som sertifiseres, og benytter eksterne sertifiseringer og data fra tredjepartsaktører som underlag.

 

Better Cotton

Vi hos Kappahl er veldig stolte av vårt medlemskap i organisasjonen Better Cotton, som hjelper samfunn hvor bomullen dyrkes til å overleve og trives samtidig som miljøet beskyttes og ivaretas. Bomullen fra Better Cotton er basert på et såkalt massebalanse-system som innebærer at Better Cotton ikke kan spores fysisk til sluttprodukter. Ved å handle bomullsprodukter fra oss støtter du Kappahls deltakelse i Better Cottons arbeid, noe som gir Better Cotton-dyrkerne en godtgjørelse som tilsvarer de volumer som vi kjøper inn. Vårt mål er at 30 prosent av vår bomull skal være Better Cotton-bomull innen 2025.

Better Cotton er en ideell organisasjon som lærer opp bomullsdyrkerne til hvordan man reduserer forbruket av vann og de mest skadelige kjemikaliene, hvordan man tar best vare på jordsmonnet og dets naturlige livsformer, samt respekterer arbeidernes rettigheter og levekår.

Du kan lese mer om Better Cotton Initiative her: https://bettercotton.org/

 

Organic Cotton

Økologisk bomull dyrkes helt uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte planter (GMO). Det fører blant annet til bedre jordkvalitet, økt artsrikdom og et mer velfungerende økosystem. Det at bomullen er økologisk sikres gjennom uavhengige kontroller som følger Global Organic Textile Standard (GOTS) eller Organic Content Standard (OCS). Plaggene som er sertifiserte i henhold til GOTS har GOTS symbol på etiketten.

Noen ganger blander vi økologisk bomull med andre fibre i en Organic Cotton Blend. Da består plagget av en kombinasjon av økologisk bomull og andre fibre, men ikke konvensjonelt dyrket bomull.

Det er både kostbart og tidkrevende for bomullsbøndene å endre driften fra konvensjonell til økologisk dyrking. Det er grunnen til at en så liten del av verdens bomullsproduksjon er økologisk. 

 

Organic in-conversion cotton

Organic In-Conversion-bomull er dyrket på landområder som er i ferd med å omarbeides til økologisk jordbruk. ’In-conversion’ beskriver prosessen for omstilling fra konvensjonell til økologisk jordbruk, noe som normalt tar 3 år. I løpet av denne tiden iverksetter bonden økologiske jordbruksmetoder, bygger opp jordens naturlige egenskaper og bruker kun gjødsel og sprøytemidler som er tillatt i økologisk dyrking. Vår ’Organic In-Conversion’-bomull er GOTS-sertifisert. Ved å kjøpe ’Organic In-Conversion’-bomull støtter Kappahl bøndene i deres arbeid med å etablere økologisk jordbruk. Vi øker også utvalget av våre GOTS-sertifiserte produkter.

 

Recycled Cotton

Resirkulert bomull produseres av utbrukte plagg eller andre bomullstekstiler som rives til fragmenter og spinnes om til nytt tøy. Vi sparer mye naturressurser når vi gjenbruker eksisterende bomull som allerede er blitt produsert.

 

CIRCULOSE®

CIRCULOSE® er et naturlig materiale laget av 100% tekstilavfall. Materialet fremstilles ved å løse opp brukt bomull – for eksempel fra kasserte jeans – og forvandle den til nytt råmateriale: CIRCULOSE®-masse. Massen kan deretter bli til nytt tøy. CIRCULOSE® er resirkulerbart.  

CIRCULOSE® er en innovasjon fra det Sverige-baserte selskapet Renewcell. Kappahl er deleier i Renewcell siden 2019.

 

LENZING™ ECOVERO™

LENZING™ ECOVERO™ er et mer bærekraftig alternativ til tradisjonell viskose. LENZING™ ECOVERO™ produseres av trefiber fra mer bærekraftig dyrket skog via en prosess som gir redusert miljøpåvirkning.LENZING™ og ECOVERO™ er varemerker fra Lenzing AG.


TENCEL™ Lyocell

TENCEL™ Lyocell fremstilles av cellulose fra mer bærekraftig dyrket skog, og produseres i et lukket system med redusert forbruk av vann og kjemikalier. Fiberen er 100% biologisk nedbrytbar. TENCEL™ er et varemerke fra Lenzing AG.


TENCEL™ Modal

TENCEL™ Modal fremstilles av cellulose fra mer bærekraftig dyrket skog, og produseres via en prosess som gir redusert miljøpåvirkning. TENCEL™ Modal er et varemerke som tilhører Lenzing AG

 

Recycled Polyester

Resirkulert polyester lages av for eksempel PET-flasker og restavfall fra produksjonsindustrien – i motsetning til olje, som konvensjonell polyester lages av. Å produsere resirkulerte materialer krever mindre ressurser enn å produsere helt nye produkter og på den måten reduseres forurensinger samtidig som energiforbruket reduseres. Dessuten fører produksjonen til mindre restavfall. Våre plagg merket med Recycled Polyester inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Recycled Polyamide

I resirkulert polyamid er de vanligste råvarekildene plastavfall som for eksempel gamle fiskegarn, gulvtepper og avfall fra produksjonsindustrien. Materialer som ellers ville blitt kastet sparer på jordens ressurser og bidrar til reduserte utslipp. Våre plagg merket med Recycled Polyamide inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Polylana® – Recycled Fibers

Polylana® er et nyskapende syntetisk fiber som består av en kombinasjon av nyprodusert og resirkulert polyester. Det gir samme følelse og egenskaper som akryl, men er et mer bærekraftig alternativ i strikkede plagg. Polylana®-fibret inneholder 55% resirkulert polyester.

 

LIVAECO BY BIRLA CELLULOSE™

En viskosekvalitet laget av Livaeco-fibre som fremstilles av tremasse fra FSC®-sertifisert ansvarlig skogbruk. Fiberen er produsert i et lukket system hvor vann og løsningsmidler gjenbrukes, noe som bidrar til redusert miljøpåvirkning.

 

Rescued Leftovers

Som oftest kommer designen først og materialvalget deretter. Men med Rescued Leftovers gjør vi akkurat det motsatte. Hva finnes av restmaterialer på lager hos våre leverandører? Hvordan kan vi designe for å benytte oss av det og skape fine plagg? Miljøgevinsten er stor når kvalitetsmaterialer som allerede eksisterer kommer til nytte i stedet for å sendes til forbrenning eller havne på et avfallsdeponi.

 

DENIM MADE WITH LESS AND MADE FOR MORE

Jeans laget med mindre, og laget for fler - Alle våre jeans er produsert i sertifiserte materialer og med prosesser som forbruker mindre vann og kjemikalier enn konvensjonell denimproduksjon. Materialene vi benytter er for eksempel Better Cotton, økologisk bomull, resirkulert bomull og resirkulert polyester. 

Vaskeprosessen for denimproduksjonen benytter mye mindre kjemikalier, bare halvparten så mye vann og nesten 30 prosent mindre energi sammenlignet med konvensjonell produksjon.

 

Water Borne PU

PU står for polyuretan og er et overflatebelegg som benyttes på kunstskinn og regntøy. Belegget inneholder ingen kjemikalier med dokumentert negativ innvirkning på mennesker og miljøet.

 

Responsible Down

Responsible Down Standard er en uavhengig internasjonal standard som innebærer at dunet kommer fra oppdrettere som ikke utsetter dyrene sine for tvangsforing eller plukker dem levende. Dunet er også alltid et restprodukt fra matindustrien, det vil si råmateriale som ellers ville ha gått til spille.

 

Responsible Wool Standard

Responsible Wool Standard er en uavhengig internasjonal standard som sikrer at ullen kommer fra gårder hvor både sauene og markene de beiter på behandles ansvarsfullt, samt att ullen er håndtert på en mer bærekraftig måte gjennom hele produksjonskjeden.

 

Vegetable Tanned Leather

Skinnet garves i sin helhet med vegetabilske emner fra planteriket som bark, tre, frukt og blader. Det innebærer at krom ikke benyttes i garveprosessen.

 

FSC

Forest Stewardship Council® (FSC®) er en internasjonal medlemsorganisasjon som jobber for ansvarsfull forvaltning av verdens skoger. FSCs medlemmer etablerer sammen FSCs regler og retningslinjer for å utvikle skogsbruksmetoder som best mulig tar hensyn til miljøet og sosiale forhold. Blant medlemmene finnes miljøorganisasjoner, sosiale organisasjoner og økonomiske interessenter. Les mer på: www.fsc.org. Se etter våre FSC®-sertifiserte produkter. Lisens: FSC®-N003228

 

European Flax®

European Flax® er en standard som sikrer og garanterer kvaliteten på, og sporbarheten til, lin som er dyrket i Vest-Europa: Frankrike, Belgia & Nederland. European Flax®-fiberen er en naturlig, GMO-fri og mer bærekraftig dyrket fiber helt uten Kunstig vanning. Les mer her (http://news.europeanflax.com/en/celc/4-european-flax/).

 

Responsible Mohair Standard (RMS)

Responsible Mohair Standard er en uavhengig internasjonal standard, som er en del av Textile Exchanges gruppe standarder. Produkter som er sertifisert i henhold til Responsible Mohair Standard inneholder mohair-fibre som kommer fra tredjeparts-sertifiserte gårder som sikrer ansvarlig dyrehold og miljø- og arealutnyttelse. Kappahl benytter kun mohair som er RMS-sertifisert.

Sertifiserte produkter og kolleksjoner  

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle våre arbeidsrutiner og metoder for å øke andelen sertifisert mote i våre butikker. Men allerede i dag har vi mange kolleksjoner og produktkategorier som sertifiserte materialer. For eksempel er:

  • Hele Newbie-sortimentet produsert i sertifiserte materialer.
  • Hele vårt base-sortiment for Dame inklusive Xlnt, Barn og Herre er produsert av økologisk bomull.
  • All vår denim er produsert i sertifiserte materialer og med produksjonsprosesser som har betydelig redusert forbruk av kjemikalier, energi og vann sammenlignet med konvensjonell jeansproduksjon.
  • Vi har endret store deler av vår badetøy-kolleksjon slik at den nå består av resirkulerte fibre, produsert blant annet av gamle fiskegarn og PET-flasker.