Renere produksjon

Vi hos Kappahl jobber aktivt i hele vår produksjonskjede for å finne mer bærekraftige måter å produsere klær på. Det er viktig for oss å minimere vår miljøpåvirkning og det jobber vi med på mange plan – både gjennom opplæring, aktive valg vi gjør i vårt daglige arbeid og alle samarbeid vi inngår for å forbedre og utvikle oss. Miljøaspektene er med i hver del av vårt arbeid, fra forhandlingsbordet med leverandører og hele veien hjem til deg som konsument.


Vi reduserer forbruket av kjemikalier

Det er viktig for oss at våre kunder, leverandører og medarbeidere skal føle seg trygge på våre produkter og hvordan de produseres. Når det gjelder kjemikaliebruk, er dette en viktig del av vår trygghetspolicy hvor vi stiller høye krav og benytter oss av alle forsiktighetsprinsipp. Det gjelder både for selve produksjonen og for de ferdige plaggene du kjøper i butikken.

 

Ansvarsfull bruk av kjemikalier

I produksjonen av tekstiler benyttes ofte kjemikalier, for eksempel for å farge tekstilene eller for at funksjonsplagg skal bli vannavvisende. Bruk av kjemikalier krever ansvarlighet og bevisste holdninger for å beskytte både mennesker og miljø.  

Vi hos Kappahl har medarbeidere på plass i våre produksjonsland. De jobber for at alle leverandører skal følge våre høye krav, samt at de som syr klærne våre jobber i et kontrollert og sikkert miljø. Vi undersøker dessuten at ingen stoffer som kan ha negativ påvirkning på mennesker eller miljø finnes i plaggene du kjøper – vi gjennomfører kontroller og tar stikkprøver som analyseres i autoriserte uavhengige laboratorier for at vi skal være helt trygge på at kravene vi stiller oppfylles.

 

Våre kjemikaliekrav følger:

 

Vi bytter ut og fjerner kjemikalier

Forskningen går stadig fremover når det gjelder kjemikalier, og vi jobber intensivt og proaktivt med dette. I likhet med mange andre viktige områder, så samarbeider vi med lokale myndigheter, andre selskaper og organisasjoner for at vår bransje skal bli mer bærekraftig og håndtere kjemikalier på en sikker og forsvarlig måte.

Vi er med i mange eksterne forum hvor ny forskning diskuteres, blant annet forskningsorganisasjonen Kemikaliegruppen, og deltar i dialogmøter med for eksempel Naturvårdsverket og Kemikalieinspektionen. Ved å holde oss oppdatert på den siste forskningen, kan vi alltid ligge ett skritt foran og iverksette tiltak i god tid.

 

Vannavvisende plagg med miljøvennlig impregnering

Blant stoffene vi har forbudt i produksjonen finner vi blant annet perfluorerte emner (PFAS), som var vanlige å bruke tidligere ved impregnering av vannavvisende plagg. Våre vannavvisende funksjonsytterplagg impregneres i stedet med Bionic-Finish® Eco, som er en effektiv og miljø- og menneskevennlig impregnering.

Andre stoffer som vi også har forbudt, er ftalater, azo-fargestoffer og farlige flammehemmende stoffer. I vår kjemikalie-restriksjonsliste har vi lagt inn samtlige stoffer som er forbudt å benytte hos oss. Kravene oppdateres fortløpende.

”Vi stiller strenge kjemikaliekrav og jobber alltid ut i fra et forsiktighetsperspektiv.”

 


Smarte løsninger sparer jordens ressurser

Tekstilproduksjon forbruker mye ressurser som vann, kjemikalier og energi. Men det finnes både materialer og prosesser som belaster miljøet mindre, og de jobber vi hele tiden for å øke bruken av.

 

All vår bomull er mer bærekraftig

Bomull er en populær og etterspurt råvare, men den krever mye vann, kunstgjødsel og sprøytemidler når den dyrkes. Dette utarmer åkrene og fører til helserisiko for bøndene. Omstilling til økologisk eller andre mer bærekraftige dyrkingsmetoder er viktig for å begrense disse problemene.

All vår bomull kommer nå fra mer bærekraftige kilder. I løpet av 2020 utfaset vi all bruk av konvensjonell dyrket bomull.

Ved å velge økologisk bomull sparer vi mengder av vann og kjemikalier. Økologisk bomull dyrkes helt uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte avlinger (GMO). Vi benytter en god del økologisk bomull i sortimentet vårt. Blant annet er alle Newbies bomullsplagg produsert i økologisk bomull.

For å sikre at bomullen vi benytter oss av oppfyller kravene til økologisk fremstilling kontrolleres den av en uavhengig tredjepart. Vår økologiske bomull er sertifisert i henhold til enten GOTS eller OCS. GOTS, Global Organic Textile Standard, omfatter både sosiale og miljømessige krav. OCS, Organic Content Standard, stiller krav om at fibrene er økologisk dyrket. De plagg som er sertifiserte i henhold til GOTS har GOTS symbol på etiketten.

Ved å være medlem av Better Cotton Initiative, BCI, bidrar vi til å hjelpe dyrkere til å utvikle metoder som krever mindre vann, sprøytemidler og kunstgjødsel. Resultatet er bedre økonomi og levekår for dyrkerne og deres familier. Og mer bærekraftig bomull i våre klær. Fordelene er mange – ikke bare for miljøet. BCI-dyrkerne tar også sosialt ansvar. Pengene som dyrkerne sparer på å benytte mindre vann, kjemikalier og gjødsel går blant annet til høyere lønninger for de ansatte og skolegang for barna.

 

Mer bærekraftige jeans

Alle våre jeans og denimprodukter er produsert i mer bærekraftige materialer og med mer bærekraftige produksjonsprosesser.

Denim produsert på konvensjonelle måter er en skikkelig miljøtyv, både fordi bomull er et ressurskrevende materiale og fordi de ulike vaskene og prosessene tøyet gjennomgår for å få riktig finish ofte krever store mengder energi og kjemikalier. Vi bruker kun økologisk eller mer bærekraftig bomull hvor vaskeprosessene reduserer vannforbruket med 50 prosent, i tillegg forbrukes 30 prosent mindre energi og mye mindre kjemikalier enn konvensjonell denim.

Vil du vite mer om bomull? I avsnitt fire av programserien Make it Feel Right møter du BCI-bomullsdyrkeren Parvati. Hva innebærer det for henne og hennes familie å dyrke bomull etter BCIs bærekraftige prinsipper?

 

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Patchwork quilt
Stain hero 1
Stain hero 2
Wash right

 

Resirkulerte fibre sparer ressurser

Naturens ressurser er ikke uendelige og når produkter som er klare for søppelplassen blir til nye produkter er det tid for å gratulere både moteindustrien og miljøet. Resirkulering bidrar til en sirkulær moteindustri og er en av nøklene til en bærekraftig motefremtid.

Vi jobber for å øke andelen resirkulerte fibre i vårt sortiment og benytter i dag resirkulert polyester og polyamid i våre materialer. Blant annet i strømpebukser og badetøy, hvor fibrene for eksempel er laget av kasserte plastprodukter som PET-flasker og fiskegarn.

Resirkulerte materialer sparer selvsagt også mengder av energi og kjemikalier sammenlignet med nye. Nyprodusert polyester eller polyamid produseres av olje – en ikke-fornybar naturressurs som fører til store utslipp av CO2 og tungmetaller når den utvinnes, noe som gjør at resirkulerte varianter gir betydelige miljøgevinster.

Når et plagg hos oss har en merking som viser at det er resirkulert, betyr det at plagget inneholder minst 50 prosent resirkulerte fibre.

 

Mer bærekraftige materialer med skogen som kilde

Viskose er et naturmateriale som lages av tremasse, såkalt cellulose. Det er et vanlig og populært materiale som kommer fra en naturlig og fornybar kilde. Men ved konvensjonell viskoseproduksjon benyttes det mye vann og kjemikalier for å forvandle treet til et fiber som det går an å spinne stoffer av.

Det finnes imidlertid klimasmartere måter å produsere tekstiler av tremasse på. Et eksempel er Tencel™, som er varemerket til fibret lyocell, et annet er Ecovero™. Begge disse variantene av cellulosebaserte materialer produseres med vesentlig mindre forbruk av vann og kjemikalier enn vanlig viskose, og råvaren kommer fra bærekraftig dyrket skog.

Vi er også med i den globale organisasjonen Canopy som jobber for å motvirke avskogingen av verdens urskoger. Som medlem i Canopy forplikter vi oss til at alt vårt cellulosebaserte materiale kommer fra bærekraftig dyrket skog. Derfor stiller vi krav til at våre leverandører av viskoseplagg benytter tremasse fra en skogsindustri som tar ansvar.

 

Mer bærekraftig farging gjør stor forskjell for miljøet

Å farge tekstiler er en ressurskrevende prosess. Det går med store mengder vann, energi og kjemikalier for at stoffene skal få de fargene vi vil ha på våre plagg.

Hvordan kan vi redusere ressursforbruket her?

I 2018 innledet vi et prosjekt for mer bærekraftig innfarging med fokus på å spare vann og energi. Sammen med noen av våre største leverandører i Bangladesh undersøkte vi hvilke mer bærekraftige fargingsmetoder som finnes og etter en hel del tester landet vi på to ulike metoder. Den ene kalles Cold Pad Batch Dyeing og innebærer at stoffene farges i en kald prosess hvor fargen langsomt reagerer med stoffet i romtemperatur. Den andre metoden innebærer at man benytter seg av såkalte høyfikserende reaktive fargeemner, Avitera.

Vi brukte de to fargingsmetodene på vår base-tricot, noe som resulterte i betydelig miljøgevinst siden baseplaggene er en stor produktgruppe hos oss. Den mer bærekraftige innfargingen gjør stoffene akkurat like fargeglade og vaskeekte som vanlig farge, samtidig som det går med minimum 10 på det meste hele 95 prosent mindre vann og mellom 20 og 50 prosent mindre energi. I tiden fremover vil vi arbeide for å øke anvendelsen av mer bærekraftige fargingsprosesser.

 

Klimasmarte hengere for en mer bærekraftig butikkfremtid  

For fire år siden startet Kappahl et samarbeid med det svenske selskapet Ecoligent Paper for å utvikle klimasmarte hengere av papir. Produksjonen av selve kleshengeren skjer helt uten vann og kjemikalier – alt som kreves er papir, varme og trykk.

Vi har utviklet en flat papirhenger som vi benytter i våre butikker og akkurat nå pågår tester med en formet, tredimensjonal jakkehenger. En slik henger må være sterk og tåle fukt og hard behandling under leveranse og i butikk. Dessuten er det nødvendig med mer laboratoriearbeid og testing for å kunne produsere en såpass komplekst produkt bare av papirmasse.

Papirhengerne lages av ny råvare fra bærekraftig dyrkede skoger, men det er også mulig å benytte resirkulert returpapir og resirkulerte bomullstekstiler for å lage bærekraftige produkter til våre butikker: beltehengere, lue- og vottehengere og en barnehenger er under utvikling, og det samme er materiell til våre utstillingsvinduer og kleshengere laget av resirkulerte jeans.

 

Harde hengerfakta

  • 35 milliarder plasthengere havner årlig på søppelplassen – bare innen EU.
  • Bare i Sverige er det beregnet å være 500 millioner hengere av plast.
  • Livssyklus-analyser viser at utslippene av CO2 er tolv ganger lavere for en henger av papir som for en vanlig kleshenger i plast.

Våre plasthengere resirkuleres

Plasthengerne i våre butikker har en gjennomsnittlig levetid på åtte år. Når de ikke holder mål lenger sendes hengerne fra våre svenske butikker til selskapet InStore Agency i Lidköping. Der jobber personer med ulike funksjonshemminger med å reparere og resirkulere hengerne. På den måten får mennesker med spesielle behov et meningsfullt arbeid samtidig som klimaet spares – hittil har nesten 1 million hengere blitt reparert, og 30 tonn plast og 7 tonn metall er blitt spart.

 

Våre pakninger skal være helt bærekraftige

Pakninger i ulike varianter er vanskelige å unngå fullstendig i vår bransje, siden pakningene har som formål å beskytte våre produkter mot skitt og skader.

Allerede i dag benytter vi en stor del bærekraftige materialer i våre pakninger og målet er å ha 100% mer bærekraftige materialer i våre pakninger innen år 2022 og 100% sirkulære pakninger innen år 2030.

Vi evaluerer også kontinuerlig hvor mange pakninger vi faktisk må ha, for eksempel under transport fra våre produksjonsland og Shop Online-bestillinger. I de tilfellene hvor vi ser at det ikke er risiko for skader, velger vi å fjerne pakningene.

 

Du kan også påvirke – Care&Rewear!

Det finnes også mye du som konsument kan gjøre for å minimere ditt vann- og energiavtrykk. En stor del av klærnes totale miljøpåvirkning kommer fra hvilket transportalternativ vi velger når vi skal shoppe klær, og også når vi vasker, tørker og stryker. Les mer om Care&Rewear og hvordan du kan gjøre dine vaner mer bærekraftige her.

 


Vi transporterer våre klær med båt

Hvert år transporteres mer 40 millioner Kappahl-varer fra våre produksjonsland via distribusjonssentralen i Mölndal, og videre derfra enten til butikk eller direkte ut til kunde. En betydelig mengde av dette fraktes med båt, men også tog fra produksjonslandene til Sverige. Fly benyttes kun unntaksvis. Fra vår distribusjonssentral i Mölndal sørger vi for å optimalisere våre transporter med lastebil til butikk for å redusere vår klimapåvirkning.  

Et av Kappahls mål er å redusere utslippene av drivhusgasser fra våre transporter, og vi stiller derfor høye krav til våre samarbeidspartnere. Arbeidet for redusert miljøpåvirkning starter allerede ved forhandlingsbordet.

 

Bedre og færre transporter til butikk og hjem til deg

Å redusere antallet transporter fra vårt lager til våre butikker, og også hjem til deg, er ytterligere et tiltak for å spare miljøet. Vi jobber aktivt med å utvikle nye og bedre fraktmetoder som innebærer at vi transporterer mindre «luft» og benytter mindre emballasje. Vi samarbeider også med andre aktører for å samfrakte varer som skal til samme destinasjon, for eksempel et kjøpesenter. Da kan vi fylle lastebilene bedre og redusere antallet transporter på våre veier.

 

Returer påvirker transportene

Enda en faktor i denne sammenhengen er e-handelsreturer, noe som selvsagt også påvirker våre transporter. Når det gjelder returer følger vi utviklingen nøye for å ta så effektive og bærekraftige beslutninger som mulig. Vi vet at vi har en relativt lav returgrad sammenlignet med andre, kun rundt 15 prosent, og dessuten håndteres alle returer av posten innen respektive land. Det innebærer at vi unngår å sende returer tilbake hele veien fra Finland, Norge og Polen til distribusjonssentralen i Mölndal.

”Vårt mål er å redusere utslippene av klimagasser fra våre transporter hvert eneste år.”