Mote som føles riktig

Hvert år kjøper hver enkelt av oss mer enn 12 kilo klær og tekstiler. Men hva er det egentlig vi kjøper? I programserien Make it Feel Right får du vite alt om mote og bærekraft; hvordan du får klærne til å føles riktige, både for deg og for planeten vår. Annika Leone guider oss helt fra bomullsåkeren via designstudioet og inn i garderoben vår.

Gi klærne dine nytt liv

Visste du att det finnes gode alternativer til å kaste ødelagte klær i søppelposen? Hvert år kaster vi cirka 10 kilo tekstiler per person i Norge. Lever dem heller til tekstilinnsamlingen i din nærmeste kappAhlbutikk! Da sørger vi for at klærne dine får nye eiere eller blir til nye tekstilfibre.

Wear, love and give back. Les mer om vår tekstilinnsamling »

Avsnitt 6

Bærekraft er mer enn bare miljøspørsmålet, det handler også om mennesker. For eksempel at de som jobber i tekstilindustrien skal ha gode sosiale vilkår og klare seg på sin lønn.

Bangladesh er i dag en stor produsent av klær og tekstiler. Det er imidlertid også ett fattig land hvor fire av ti personer ikke kan lese eller skrive og kvinner har en mye lavere status enn menn. Betyr det at man skal være urolig for å kjøpe klær som er merket ”Made in Bangladesh”?

Det spørsmålet stiller Annika Leone seg i et nytt avsnitt av Make it Feel Right, hvor vi møter tekstilarbeideren Sheuli Begum som ble forlatt av mannen sin for tre år siden. Siden det har hun kjempet for å forsørge sønnen og resten av familien. Annika møter KappAhls bærekraftsjef for produksjon, Eva Kindgren de Boer som selv har bodd i India for å vite hvordan man som selskap kan bidra til kvinnenes situasjon i Bangladesh.

Avsnitt 1
Avsnitt 2
Avsnitt 3
Avsnitt 4
Avsnitt 5
Avsnitt 6
Patchwork quilt
Stain hero 1
Stain hero 2
Wash right

Bærekraftig dyrket bomull

Miljøpåvirkningen er størst ved selve produksjonen av klærne. Så ved å velge bærekraftig dyrket bomull gjør du en forskjell.

Det er ikke bare økologisk bomull som er bedre for miljøet, Better Cotton som er mer bærekraftig dyrket bomull, er også et godt alternativ som vi har et bredt utvalg av i butikk. Se etter merkelappene når du handler.

Bomull kan påvirke miljøet og familiene som dyrker den negativt. Men gjennom opplæringsprosjekter som Better Cotton Initiative (BCI) reduseres bruken av helsefarlige sprøytemidler, dyrkernes økonomiske innflytelse øker og man får bedre avlinger. Bomullsdyrkerne lærer seg også å redusere forbruket av vann, kjemikalier og sprøytemidler i dyrkingsprosessen.

KappAhl er medlem av Better Cotton Initiative (BCI). Ved å kjøpe produkter merket med BCI-logoen støtter du en mer bærekraftig bomullsdyrking i verden.

Les mer om bomull »

Visste du at:

  • Bomull er det mest brukte materialet i klærne våre.
  • Bomullsindustrien sysselsetter 300 millioner mennesker over hele verden.
  • Vannforbruket for å dyrke en kilo bomull er mellom 7000 og 29 000 liter. Ved bearbeidingen av bomullen forbrukes enda mer. Derfor gjør du en forskjell når du velger økologisk eller BCI-merket bomull.
  • Målet for KappAhl er å tilby 100% mer bærekraftig dyrket bomull i år 2020.
  • Innen år 2020 skal 30% av all bomullsproduksjon i verden dyrkes i henhold til BCIs bærekraftige prinsipper.
  • Gjennom organisasjonen Better Cotton Initiative (BCI) har mer enn 1,2 millioner dyrkere i 20 land hittil fått opplæring og støtte.

Tidløse garderobehelter

Når du velger tidløse nøkkelplagg og tar godt vare på dem, har du glede av plaggene ekstra lenge. De blir ekte helter i garderoben din og sparer både miljøet og lommeboken.

Se vår guide til Timeless fashion »

Bærekraftige jeans sparer vann

Visste du at det fra dyrking til ferdig produkt går med 11.000 liter vann for å lage ETT par jeans?

Ved å gjøre smarte valg ved behandling og vask av denim kan vannmengden reduseres med minst 40 prosent.

Velg bærekraftsmerket

Visste du at mange moteleverandører tilbyr plagg som er bærekraftsmerket? Når du velger disse plaggene bidrar du til at produsentene fortsetter med mer bærekraftig produksjon.

Hos Kappahl kan du se etter våre Green labels – plagg som for eksempel er laget av resirkulerte tekstilfibre eller bærekraftig bomull.

Se alle våre Green labels »

Se potensialet i garderoben din

Se potensialet i garderoben din og gjenoppdag gamle klær. I stedet for å kaste plaggene du er blitt lei av, så prøv heller noen nye spennende kombinasjoner – kanskje resulterer det i et helt nytt antrekk.

Hvor mange av plaggene i garderoben bruker du egentlig? Det beste for miljøet er å kjøpe klær mer sjelden, så pass på å kjøpe klær som føles riktig og som kan brukes lenge. Det er bra både for lommeboken din og miljøet!

Vask riktig

Alt for mange vasker klærne alt for ofte – helt unødvendig. Lær deg å vaske riktig, så sparer du energi og er snill mot både naturen og lommeboken.

Vil du forlenge levetiden på favorittplaggene dine?

  • Luft klærne ofte i stedet for å vaske dem. Unngå også tørkeskap og tørketrommel, det sliter ekstra på tekstilfibrene.
  • Visste du at det finnes gode alternativer til det tradisjonelle strykejernet når du vil ha rynkefrie klær? Heng opp plaggene i nærheten av dusjen og la den varme fuktige luften gjøre jobben for deg! Da forbruker du mindre energi og klærne holder lenger.
  • Unngå unødvendig bruk av kjemikalier – mye av det du trenger for effektiv flekkfjerning finnes antagelig allerede i kjøkkenskapet ditt. Som for eksempel melk og kaldt vann.

For flere gode tips, se vår Vask riktig-guide »

Who’s your stain hero?

Klærne dine har det best når de ikke vaskes så ofte. Og det er garantert bedre for miljøet. Får du flekker på klærne er det mange effektive måter å fjerne dem på uten å måtte vaske hele plagget. Hva er dine beste flekkfjerningstips? Del med oss på Instagram og tagg med #feelrightKappAhl »

Annika Leone

Annika, 41, er journalist med fokus på livsstilsmagasiner for kvinner. Hun blogger for magasinet mama. Annika bor i leilighet på Södermalm i Stockholm sammen med datteren Lilo, snart tre år.

Eva Kindgren de Boer

Eva bor i Mölndal og er bærekraftsjef for produksjon hos KappAhl. Hun har jobbet for selskapet i 18 år. I 2005-2008 jobbet og bodde hun med familien sin i Bangladesh. Der fikk hun se på nært hold hvordan situasjonen var for kvinnene i landet. Eva brenner for bærekraftspørsmål, både sosialt og for en grønnere verden.

Sheuli Begum

Sheuli er 32 år og jobber som tekstilarbeider hos en av KappAhls leverandører i Bangladesh. Som kvinne fra enkle kår i Bangladesh har hun kjempet hardt. For tre år sedan forlot hennes mann både henne og deres da ettårige sønn. Sheuli ble tvunget til å flytte hjem til sine foreldre. For å forsørge sin lille familie tok hun kontakt med KappAhls opplæringssenter. Der fikk hun blant annet lære om sine rettigheter og å sy. Utdannelsen resulterte også i at hun fikk jobb. I dag, to år senere, har Sheuli kjøpt TV, investert i to kuer og bekostet oppussing av foreldrehjemmet.

Susmita Kamath

Susmita er 32 år, bærekraftskonsulent og spesialist på ressurseffektivisering. Hennes arbeid i praksis er å være prosjektleder for lokale team for å effektivisere arbeidet og redusere miljøpåvirkningen på over 90 fabrikker i land som India, Kina, Tyrkia, Bangladesh og Etiopia. Susmita elsker musikk og bruker gjerne låtskriving som ett innovativt verktøy for å skape bevissthet om bærekraft blant de fabrikkansatte.

Rami Abdelrahman

Rami jobber for organisasjonen Stockholm International Water Institute, SIWI, som er kunnskapsformidler og arbeider for bedre forvaltning av verdens vannressurser gjennom smarte og bærekraftige metoder, så rent vann kan bli en menneskerett for alle. Rami er ansvarlig for, og driver utviklingsarbeidet med bærekraftsprogrammet Swedish Textile Water Initiative, STWI, som jobber med vannspørsmål sammen med selskaper innen tekstilindustrien, blant annet KappAhl.

Ruchita Chhabra

Ruchita er 39 år gammel og bor i Delhi i India. Hun jobber med bærekraftspørsmål i organisasjonen Cotton Connect som fokuserer på å gjøre forbedre bomullsproduksjonen i verden. Organisasjonen arbeider bl.a. med å lære opp bomullsdyrkere til å følge Better Cotton Initiatives (BCI) program.

Parvati Balasaheb Chopde

Parvati er 35 år og bor med mann og tre barn i byen Murumba i regionen Maharashtra vest i India. Hun har i det siste året drevet familiens bomullsdyrking etter prosjektet Better Cotton Initiative (BCI). Siden starten har både dagliglivet og økonomien til Parvatis familie blitt forbedret gjennom satsingen på BCI.

Maria Helander

Maria er 44 år og bor i Stockholmsforstaden Farsta med samboer og to pudler. Hun er atferdsekspert og jobber som samtaleterapeut, forfatter og mindfulness-instruktør. Maria blogger og driver en podcast om indre og ytre helse. Dessuten er hun ekspert i den svenske tv-serien Gift ved første øyekast fra SVT.

Nastaran Kowkabi

Nastaran er født i 1986 og er gründer av motebloggen Curves and I. Hun er moteblogger og body acceptance-inspirator. Hun bor i Oslo, jobber med PR og markedsføring og har en fast spalte i magasinet KK. Nastaran brenner for mote og vil gjerne endre dagens snevre syn på kvinnekroppen.

Karin Verdoes

Karin er 41 år og bor i Göteborg. Hun jobber som designer hos KappAhl, og er blant annet utdannet ved Textilhögskolan i Borås. Karin blir inspirert av å se på vanlige mennesker og fine bilder på Instagram. Som designer brenner hun for mer bærekraftig produksjon av klær.

Anna Lidström

Anna er 33 år, motedesigner og stylist utdannet på Textilhögskolan i Borås i Sverige. Hun bor i Borås hvor hun driver sitt eget designstudio Another Studio. Anna er også kunstnerisk leder for bærekraftsprosjektet Re:textile som bruker utrangerte klær og tekstiler til å skape nye plagg.

Jessica Cederberg Wodmar

Jessica er 45 år, bærekraftscoach, moderator og foreleser. Hun driver eget selskap; JCW Hållbar kommunikation som bland annet hjelper bedrifter med spørsmål innen bærekraft. Jessica deltar i Hållbarhetspoden, for det svenske økonomimagasinet Veckans Affärer og har også skrevet boken Hyfsat Hållbar.